Nieuws

Eerste werkzaamheden Lobberdense Waard Oost

Al in 2008 zijn er door SLW afspraken gemaakt met de bewoners van Geitenwaard 1, de dijkwoning aan de middeleeuwse ‘Oude Herwense Bandijk‘, zoals deze dijk rond 1760 nog heette. Die afspraken hielden in dat er een ophoging van hun erf gerealiseerd zou worden als de werkzaamheden aan de oostzijde van de Lobberdenseweg zouden beginnen. Dat zou zorgen voor meer leefruimte om het huis bij hoogwater. Destijds waren de plannen namelijk anders dan nu: omdat, in verband met de afvoer van de grondstoffen, de kade verlaagd zou worden tot ca. 12 m. NAP verwachtte men dat de Lobberdense Waard veel vaker zou overstromen. In eerste instantie was er het plan om een dijk te bouwen om het land van Geitenwaard 1 om zo wateroverlast voor de bewoners te voorkomen, maar daar maakte de eigenaar bezwaar tegen. Toen is overeengekomen dat in plaats daarvan er een uitbreiding van de terp zou worden gerealiseerd.

De terp in aanbouw

Gewijzigde plannen

Later werden de plannen gewijzigd: door het aanleggen van een haven en kades eromheen was er geen sprake meer van extra overstromingen. Maar de plannen voor de ophoging bleven in het plan bestaan, want: ‘beloofd is beloofd’. Inmiddels leek het alsof er de jaren daarop helemaal niets gebeurde. Oorspronkelijk stond het jaar 2015 namelijk te boek als het moment waarop het hele plan gerealiseerd had moeten zijn. Natuurlijk gebeurde er van alles: vergunningen werden aangevraagd, plannen aangepast, wetten veranderden, vergunningen opnieuw aangevraagd, enz. enz.

Sommige bewoners van Geitenwaard 1 geloofden er al niet meer in dat de plannen ooit door zouden gaan.

De graafmachine van Peters B.V. in actie

Groen licht

Op 6 juli 2023, 15 jaar later, kwam het bericht dat de werkzaamheden aan de oostzijde van de Lobberdenseweg eindelijk zouden beginnen. Van een perceel zou de klei worden gewonnen en afgevoerd naar steenfabrieken in de omgeving. Inderdaad, op 21 augustus verschenen de gravers en vrachtwagens en werd het eerste perceel van de’roofgrond’, de bovenste laag waar de steenfabrieken niets aan hebben, ontdaan. Deze roofgrond is gebruikt om de beloofde terp te realiseren. In enkele dagen was de klus geklaard, en chapeau voor de firma Peters die alles heel netjes heeft afgewerkt. Het ziet er prachtig uit.

Mooie beelden geschoten door EhvFotoAir©
31/8/23
Godfried Vonk