Nieuws

Hoogwater

Als het water in de Rijn stijgt volgt ieder die betrokken is met veel belangstelling de hoogwatervoorspellingen. Bij een stand van 14,80 meter (gemeten bij Lobith) begint de Lobberdense Waard namelijk vol te stromen. Even was het spannend: de site van Rijkswaterstaat achtte een maximale stand van 15 meter op 28 december mogelijk, op de zeer informatieve site waterpeilen.nl werd een maximale stand van ca. 14,5 meter voorspeld. Uiteindelijk bleek de voorspelling op deze site het meest betrouwbaar.

Zeer nat

Al vanaf oktober heeft het bijna constant geregend: 2023 is het natste jaar sinds het begin van de metingen in 1906, oktober was ook de natste maand ooit. Daardoor is het land verzadigd van water. Iedere regendruppel draagt hierdoor inmiddels bij aan hogere waterstanden. De grond kan niet meer water opnemen, de spons is verzadigd. In de Lobberdense Waard is dit goed te zien: overal staan grote gebieden blank.

Ondergelopen pad naar het sluisje van de Oude Waal
Ondergelopen pad naar het sluisje van de Oude Waal

Vertraging bouw haven

Alhoewel het water de Lobberdense Waard niet is ingelopen heeft de constante hoge waterstand van de afgelopen maanden wel vertraging veroorzaakt bij de bouw van de haven bij de klasseerinstallatie: alles is gereed om de dijk tussen de haven en het Pannerdens Kanaal weg te halen, alleen kan dit niet bij een te hoge waterstand. Hierdoor liggen deze werkzaamheden al een paar maanden stil en zoals het er nu uitziet zal het nog wel even duren voordat het water voldoende is gezakt: een nieuwe watergolf wordt over een week verwacht met opnieuw een piek van rond de 14,5 meter.

De dam tussen de haven in aanbouw (links) en het Pannerdens Kanaal (rechts)
De dam tussen de haven in aanbouw (links) en het Pannerdens Kanaal (rechts)

Het nieuwe jaar is dus begonnen zoals het oude is geëindigd: nat! 2024 wordt een opwindend jaar in de Lobberdense Waard: de ontzanding zal echt gaan beginnen, het fietspad langs de Lobberdense Waard wordt aangelegd, een vogelhut zal worden gebouwd... alles natuurlijk als het weer meezit. Het zal toch wel een keertje droog worden...

1/1/24
Godfried Vonk