Nieuws

Nieuwsbrief december 2021

Via deze nieuwsbrief willen wij, Samenwerking Lobberdense Waard, u graag bijpraten over de ontwikkelingen in het project Lobberdense Waard. De projectvoorbereiding heeft namelijk niet stilgestaan. Graag informeren we u over de actualiteiten.

Klankbordgroepbijeenkomst

Op 7 oktober 2021 heeft de eerste klankbordgroep bijeenkomst plaatsgevonden. Samen met de buurtbewoners en betrokken verenigingen en partijen zijn de actualiteiten doorgenomen en werden de nodige vragen gesteld ter verduidelijking. Begin 2022 staat een volgende klankbordgroep bijeenkomst gepland.

Begrazing / beheer

Het gedeelte van de Lobberdense Waard dat niet agrarisch in gebruik is, wordt door de natuurkoeien van Jos Bolk beheerd. De Vereniging Streekbeheer Rijnstromen coördineert dat proces. Eind van dit jaar heeft weer een beheeroverleg plaatsgevonden waarin we het veld zijn ingegaan met de beheerder.
Op basis van dat bezoek wordt gekeken wat er aan het gebied moet gebeuren en of het aantal kuddedieren moet worden bijgesteld. De veldlessen voor de schooljeugd worden in 2022 ook weer opgepakt.

Beheeroverleg in het veld
Beheeroverleg in het veld
Natuurkoeien Jos Bolk in de Lobberdensewaard
Natuurkoeien Jos Bolk in de Lobberdensewaard

Ecologie – Ontheffing soortenbescherming

De Provincie Gelderland heeft laten weten dat de vergunning ontheffing soortenbescherming ten behoeve van ontgronding en natuurontwikkeling Lobberdense Waard tot en met 30 september 2031 is verlengd. De ontheffing schrijft voor hoe er tijdens de uitvoering rekening moet worden gehouden met beschermde soorten en hoe de Samenwerking dat moet (laten) controleren door bijvoorbeeld een ecoloog. Met deze verlenging kunnen we tijdens de uitvoering op een ecologisch verantwoorde wijze te werk gaan.

Haven - Waterwetvergunning

Het zand dat in de Lobberdense Waard gewonnen gaan worden, wordt per schip afgevoerd. Zoals eerder toegelicht is een open waterverbinding tussen het Pannerdens Kanaal en de bestaande plas van Wezendonk niet praktisch. Bij een open verbinding moet er veel werk worden verricht voor het realiseren van een nieuwe zomerkade, maar ook ecologisch gezien (fluctuerende waterstanden in de plas) lijkt dit niet meest ideale oplossing.
Daarom hebben is ervoor gekozen om een insteekhaven te ontwerpen. Naast het nieuwe installatieterrein wordt tussen de bestaande kribben door een insteekhaven gemaakt vanwaar we schepen kunnen gaan laden. Dit wordt aangepast in de reeds verleende Waterwetvergunning. Naar verwachting zal de wijziging van de Waterwetvergunning nog in december 2021 worden aangevraagd.

In de cirkel ziet u de geplande haven

Globale projectplanning

Op hoofdlijnen wordt de planning steeds concreter waarna ook de details worden uitgewerkt. Op de klankbordgroep bijeenkomst is op hoofdlijnen verteld over de planning tot aan de uitvoering. Bij deze delen we graag de geactualiseerde versie. Verwacht echter geen verrassingen, want de planning is nagenoeg gelijk gebleven. De planning is nog in concept en kan eventueel nog wijzigen.

2022 (eerst helft)

Waterwetvergunning, definitief ontwerp haven, eerste aanzet ontwerp zandklasseerinstallatie, ontgraven klei (loopt door tot en met ca. 2026), zoeken centrale projectleider

2022 (tweede helft)

aanleg fietspad, aanleg nieuwe haven, definitief ontwerp zandklasseerinstallatie

2023 (eerste helft)

aanleg nieuwe haven, bouw zandklasseerinstallatie

2023 (tweede helft)

zandwinning operationeel met start ten westen van de Lobberdenseweg.

We hopen u met deze nieuwsbrief voldoende te hebben geïnformeerd. Ook namens alle projectpartners van de Samenwerking Lobberdense Waard,
alvast fijne feestdagen en tot ziens in het volgend jaar.

23/12/21
Pieter Mantel