Nieuws

Beheerdersverslag 2022-2023

2022

Nadat in 2021 door vlotte groei van de vegetatie was besloten om de kudde in dat jaar te vergroten is eind 2021 de kudde teruggebracht naar het aantal van 8 dieren. Het uitgangspunt om de vegetatie op niveau te houden.

Deze kudde loopt er tot op heden. De afgelopen winter was mild zodat de dieren zijn blijven lopen en veel ruigtes in het bosrijke gedeelte hebben kunnen verminderen. Dat is een van de toegevoegde waarden van verlengde seizoensbegrazing/ jaar rond begrazing.

Kudde Blonde d'Aquitaines

In het vroege voorjaar, op het moment dat de groei begon, is besloten om een gedeelte van het terrein kaler te maken om zo de ontwikkeling van kruidrijk gras te bevorderen.

Het effect daarvan is dat we dit jaar op de weides een andere vegetatie zagen komen met minder jacobskruiskruid en meer andere kruiden. Mede doordat de winter goed was en er minder open zode was, ontwikkelden de gemaaide delen goed met een grotere diversiteit.

Door de waterprikkels van afgelopen voorjaar en winter dachten we een jaar tegemoet te gaan met veel groeipotentie. Niets bleek minder waar. Een droog voorjaar, gevolgd door een droge zomer zorgde voor een bijzondere tijd. Veel kwelders vielen droog en er ontstond veel plantengroei. Resultaat is dat kwelders langer droog blijven en in de toekomst sneller droog zullen vallen.

Ook is de impact op het bosgebied bijzonder, met droogte in de zomer en daarna een vochtige herfst, het geeft mooie ontwikkeling op de bomen, die gezien hun leeftijd redelijk richting het einde van hun groei gaan en vaak zelfs afsterven (voor wilg geldt een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar).

Afstervende boom

2023

In 2023 zijn de dieren die er al liepen gebleven. Door het bijzonder groeizame jaar is er gedurende de zomer besloten om hoge vegetatie te verkleinen, om zo meer licht en ruimte te geven aan de onderliggende kruiden.

Ook zien we dat diverse bomen door ouderdom of de droogte van afgelopen jaren bros worden en bij wind uit elkaar waaien. Dit levert vaak een mooi schouwspel op.
De bever is dit jaar in het gebied weer actiever geworden. Waar hij zich in voorgaande jaren terugtrok naar de grotere plassen, is hij medio 2023 ook weer via de kleinere kwelders, die nu weer vol water staan, aan het migreren door het gebied. Met name bij de ingang van het gebied aan de Rijndijkzijde is de bever in de herfst van 2023 weer volop actief. Meest duidelijk is het sleepspoor bij de verlaging/doorwaardbare plaats bij de ingang van het gebied aan de Rijndijk-zijde.

Daarnaast zien we dat het gebied, ondanks de weelderige groei van diverse planten, gedurende de zomer toch weer op de gewenste manier open is. Dus er is een juist evenwicht in beheer. Altijd plezierig om te constateren dan de natuur haar werk goed doet.

Medio 2023 is er veelvuldig contact geweest met de beheerder en ivn. Dit heeft erin geresulteerd dat er in de herfstvakantie een excursie is geweest met scholieren van de basisscholen op het Gelders Eiland. Deze excursie is gegeven door Carin Holtslag en haar collega’s van ivn. Een verslag daarvan kan u hier lezen.

Dit was de eerste excursie in lange tijd. Het is erg goed gevallen bij de deelnemers. zo goed zelfs dat er nu overleg is met basisscholen of dit in de toekomst in het reguliere lesprogramma kan worden ingepast.

24/1/24
Van de redactie